Izpisan ni noben oglas. Poskusite uporabiti iskanje.

Regija, katera je skoraj v celoti alpska in delno zaščitena kot narodni park, je sestavljena iz 18 občin: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri in Žirovnica.

Največ ljudi je zaposlenih v storitvenih dejavnostih, in sicer v predelovalnih dejavnostih, v trgovini, v prometu, v gradbeništvu, v izobraževanju, v skladiščenju in v zdravstvu ter socialnem varstvu. Tako da največ prostih delovnih mestih na Gorenjskem ponujajo sledeči poklici: inženir gradbeništva, inženir elektrotehnike, inženir elektronike, inženir strojništva, zdravnik, strokovnjak za zdravstveno nego, kuhar, orodjar, strugar ter mesar.

Kot v večini preostalih slovenskih regij, je tudi tukaj obilo možnosti za nadaljni razvoj turizma in s tem zaposlitvenih priložnosti tako v prodaji, zdravstveni negi, kot tudi v oglaševanju. Triglav, najvišji domači vrh, ki leži v osrčju Triglavskega narodnega parka, snežna kraljica oziroma skakalnica Planica, Bohinjsko jezero, Blejsko jezero so le ene izmed najvidnejših turističnih zanimivosti, s katerimi lahko tudi turizem prispeva k nastajanju oziroma povečevanju prostih delovnih mest na Gorenjskem. Gorenjska pa je zanimiva tudi iz literarnega vidika, saj v tej regiji leži Vrba, rojstni kraj našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Osrednja reka na območju je Sava, katera teče tudi skozi Kranj, središče Gorenjske, kjer je svoj pečat pustil tudi Jože Plečnik.